Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya

Història


1989


- Març. La revista Apunts. Educació Física de l’INEFC modifica la seva capçalera. El número 15 ("Alt rendiment esportiu") del primer trimestre d’aquest any, surt amb la nova denominació Apunts. Educació Física i Esports. S’incorpora la nova secretària de Redacció, Montserrat Iglesias Dalmau.

- 12 de setembre. Nomenament definitiu del nou gerent de l’INEFC, Pedro Luis Blanco González.

- Octubre. Inauguració del curs acadèmic 1989-90 de l’INEFC Barcelona a Esplugues. La lliçó inaugural, “L’Educació Física davant les necessitats educatives a la societat actual”, va a càrrec del vicerector de docència i estudiants de la Universitat de Barcelona, Miquel Martínez Martín.

- Tercer programa de doctorat amb el títol “Activitat Física: anàlisi Interdisciplinària”. Bienni 1989-1991.


1990


- Octubre. La lliçó inaugural del curs 1990-91 es fa al centre de Lleida, a càrrec del Secretari d' Estat per a l'Esport, Rafael Cortés Elvira, sota el títol “El deporte en España después de la Ley del Deporte”.


1991


- Abril - maig. Se celebren actes de comiat de la seu de l’INEFC a Esplugues sota el lema “d’Esplugues a Montjuïc”. El 1990-91 serà l’últim curs acadèmic del centre en aquesta localitat.

- Juny. Acabament de les obres del nou edifici de Montjuïc. Trasllat del personal a les noves instal·lacions de l’INEFC a l’Anella Olímpica.

- 19 de juny. Conferència de premsa del director de l’INEFC, José Antonio Sancha, per presentar la nova seu del centre a Montjuïc.

- 21 de juny. Inauguració de les instal·lacions de la nova seu de l’INEFC Barcelona a Montjuïc, a càrrec del president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol Soley.

- Juliol. Celebració dels Campionats Mundials Júnior de Lluita a l’INEFC Barcelona.

- Octubre. Quart programa de doctorat de l’INEFC Barcelona amb el títol, “Creixement i desenvolupament motor”. Bienni 1991-1993.

- 26 d’octubre. Celebració del "II Congrés Mundial del CIO de Ciències de l’Esport”, a l’INEFC Barcelona i al Palau de Congressos de Montjuïc (26 - 31 d’octubre). Coincidint amb l’obertura d’aquest Congrés, s’inaugura el curs acadèmic 1991-1992 a la nova seu del centre de Barcelona. La lliçó inaugural i l’obertura del Congrés són a càrrec del president del CIO, Joan Antoni Samaranch. Presideix l’acte, el príncep Felip de Borbó.

- En el mateix acte hi ha la representació d’Els caps bescanviats (peça basada en l’obra homònima de Thomas Mann), a càrrec del grup teatral Àtic, de l’INEFC- Barcelona, i dirigida pel professor del mateix centre, Pawel Rouba.

- 4 de novembre. Començament de l’activitat acadèmica del curs 1991-1992 a la nova seu de l’INEFC Barcelona a Montjuïc.


1992


- Abril. Se celebren eleccions per escollir una nova Junta Executiva del centre de Barcelona. Una Junta formada per Joan Carles Burriel, director; Ferran A. Rodríguez Guisado - fins al mes de març de 1994 - i Joan Riera Riera, subdirector de Recerca i Postgrau -fins al 1996; Agustí Boixeda de Miquel, subdirector d’Estudis de llicenciatura i professorat; i Hermipio Romero Largo, subdirector d’Instal.lacions i Serveis.

- Celebració a la seu de l’INEFC Barcelona, del primer curs intensiu Erasmus del grup Esport, Economia i Societat de la Xarxa Europea d’Instituts de Ciències de l’Esport, sobre el tema "L’esport i la integració europea". Hi assisteix professorat i alumnat de les universitats següents: Universität Hamburg (Alemanya), University of Leicester (Regne Unit), Université de Lyon I (França), Università di Roma La Sapienza (Italia) i els INEFC de Barcelona i Lleida. Des d’aquest moment i fins a l’actualitat, l’INEF de Catalunya participa regularment en aquesta trobada, que es realitza a diversos països europeus.

- 15 de maig. Acaben, abans d'hora, les classes d’aquest primer curs acadèmic 1991 -1992 a la nova seu de l’INEFC Barcelona, a causa dels preparatius dels Jocs Olímpics de Barcelona ’92.

- Maig - setembre. Les instal·lacions de l’INEFC de Barcelona estan disponibles per acollir esdeveniments esportius relacionats amb els Jocs Olímpics. El mateix mes de setembre, s'hi celebraran els Jocs Paralímpics.

- Octubre. A causa dels esdeveniments olímpics, les proves d’accés del curs 1992-1993 es fan fora de les instal·lacions de l’INEFC. Tenen lloc al complex esportiu “l’Hospitalet Nord”.

- L’INEFC Barcelona esdevé la seu de la Secretaria de la Xarxa Europea d’Instituts de Ciències de l’Esport. La “Xarxa”, que es va fundar l’any 1991, es una associació que aplega més de 300 instituts, departaments, facultats o escoles de tot Europa.

- Es posa en marxa el programa d’especialitzacions curriculars destinat a oferir a l’alumnat del segon cicle una formació més especialitzada i que serà vigent mentre no existeixi un nou Pla d’estudis.

- Celebració a l’INEFC de Barcelona del Congrés Unió Catalana d’Hospitals.

- 27 d’octubre. Començament del curs acadèmic 1992-1993. Lliçó inaugural a l’INEFC Lleida - una reflexió sobre el moment del sistema universitari a Catalunya- a càrrec de Josep Laporte i Salas, conseller d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

- Acte oficial de benvinguda institucional als nous alumnes del Centre de Barcelona de l'INEFC, a càrrec del seu director, Joan Carles Burriel.

- Novembre. Celebració a l’INEFC de Barcelona del Primer Congrés “Dret i Salut”; i de les Jornades de Psicologia de l’Associació Catalana de Psicologia de l’Esport (ACPE)

- 5-6 de novembre. Celebració a l’INEFC de Barcelona del Simposi “Llengua i Esport”

- Desembre. Celebració a l’INEFC de Barcelona de l’Assemblea de la Federació Catalana de Rugbi; i Trobada Esportiva a l'INSSS.


1993


- Celebració a l’INEFC de Barcelona del "Curs Nacional de Bàsquet amb cadira de rodes".

- Febrer. Celebració a l’INEFC de Barcelona de l’Assemblea del Col.legi Oficial de Professors i Llicenciats en Educació Física (COPLEF); i del Campionat d’Espanya de Bàdminton per autonomies.

- Març. Publicació del número 31 de la revista Apunts. Educació Física i Esports, amb un dossier monogràfic sobre "Avaluació en l’activitat física i l’esport". A partir d’aquest número, es tradueix el subtítol de l’edició castellana (“Educación Física y Deportes”) i es fa un tiratge total de 3.000 exemplars al trimestre (12.000 anuals). Aquesta modalitat d’edició de la revista de l’INEFC es manté fins a l’actualitat

- Abril. Celebració a la seu de l’INEFC de Barcelona de les Jornades “Professors d’Educació Física de Primària”, organitzades per l’Ajuntament de Barcelona.

- Maig. Aparició del número zero de la revista “Espai”, dels alumnes de l’INEFC de Barcelona.

- Curs acadèmic 1992-1993. Aprovació, pel Consell d’Universitats, de la nova titulació de la carrera d’Educació Física, que ara passarà a denominar-se Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, i de les directrius generals que han de regular la realització del nou Pla d’estudis.

- Juny. Festa del Rugbi a INEFC de Barcelona i presentació de la Volta Ciclista a Catalunya.

- 11 de juny. Acte de cloenda del curs acadèmic 1992-1993. Festa de comiat de la 12a promoció de llicenciats en Educació Física. És la primera que es fa i amb ella s’inicia una tradició que dura fins a l’actualitat.

- Juliol. Veredicte del jurat del Festival de Teatre Jove’93 de la “X Mostra de Teatre Jove” de Terrassa: premi a la millor adaptació al Grup Àtic de l’INEFC de Barcelona, per l’obra Els caps bescanviats, de creació pròpia, basada en l’obra del mateix títol de Thomas Mann.

- 5-9 de juliol. Primera edició dels Cursos d’Estiu de l’Educació Física i de l’Esport a l’INEFC de Barcelona.

- 6 de juliol. Organitzat per l’Associació INEFC per a la Cooperació amb Amèrica Llatina (ASICALL), té lloc un recital del cantant Quintin Cabrera i el Grup de Samba Brasileiro, a l’INEFC de Barcelona.

- 23 de juliol. Coincidint amb la inauguració dels GoodWill Games que se celebren a Sant Petersburg, el director de l’INEFC, José Antonio Sancha, és investit Acadèmic Numerari de l’Acadèmia Nacional Pere I de les Ciències i de les Arts de Rússia.

- Setembre. Jornada organitzada pel Ministeri d' Educació, sobre el Professorat d’Educació Física, a la seu de l’INEFC de Barcelona.

- Octubre. A partir del curs 1993-1994, es crea un nou departament, el de Gestió i Recreació, i es divideix el Departament d’Esports en un d’Esports Individuals i un d’Esports Col.lectius. A partir d’ara, l’INEFC Barcelona té els departaments de Ciències Mèdiques; Ciències Socials; Educació Física; Esports Col.lectius; Esports Individuals; i Gestió i Recreació.

- Durant el curs acadèmic 1993-94, aprovació per part del Claustre del centre de Barcelona, del Reglament de l’Alumnat.

- 28 d’octubre. Lliçó inaugural del curs acadèmic 1993-1994 al centre de Barcelona - sobre la situació actual de l’Educació Física - a càrrec del ministre de la Presidència, Alfredo Pérez Rubalcaba.


1994


- Gener. Primera publicació de la "Memòria del Curs acadèmic 1992-1993. INEFC".

- 11-15 de febrer. Celebració del III Congrés d’Entrenadors experts de la Federació Internacional de Rugbi Amateur (FIRA), a la seu de l’INEFC Barcelona.

- Març. Es posa en marxa a l’INEFC de Barcelona el Centre d’Autoaprenentatge d’Idiomes (CAI)

- 4-5 de març. Celebració del Seminari Internacional “Esport i Activitats Físiques Adaptades”, a l’INEFC de Barcelona

- 1a. Diada de l’Estudiant organitzada per un grup d’alumnes que participen en el seminari “Organització d’esdeveniments esportius” dirigit pels professors Joan Carles Burriel i Pere Manuel.

- 11 de juny. Acte de comiat de la 13a promoció de llicenciats en Educació Física

- 4-8 de juliol. Segona edició dels cursos d’estiu de l’Educació Física

- Octubre. Comiat del professor de Judo de l’INEFC de Barcelona, Francesc Talens, a causa de la seva jubilació.

- 24 d’octubre. Començament del curs acadèmic 1994-95. Lliçó inaugural, “La Universitat a les darreries del segle XX”, al centre de Lleida, a càrrec de Jaume Porta Casanellas, rector de la Universitat de Lleida.

- Posada en funcionament de la cambra hipobàrica dels laboratoris de Fisiologia de l’INEFC Barcelona, que ha servit per a l’adaptació a l’altura de l’expedició a l’Everest d’un grup de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).


1995


- Gener. Publicació de la "Memòria Curs acadèmic 1993-1994. INEFC".

- 24 de gener. Col•locació de la placa commemorativa - en el vestíbul de l’entrada de l’avinguda de l’Estadi de l’edifici de l’INEFC - que la Fundació Barcelona Olímpica lliura a totes les instal·lacions olímpiques, en homenatge als campions olímpics.

- 3 de febrer. Signatura dels Convenis de col.laboració acadèmica entre l’INEFC i les Universitats de Barcelona i Lleida, a la seu de l’INEFC de Lleida.

- 22 d’abril. Celebració a la seu de l’INEFC de la “Jornada de Debate sobre el Futuro de los Estudios de la Actividad Física y el Deporte”, organitzada per la Conferència Espanyola de directors i degans de INEF i Facultats de Ciències de l'Esport.

- 9 de juny. Acte de comiat de la 14a promoció de llicenciats en Educació Física i Esports de l’INEFC de  Barcelona.

- 3-7 de juliol. III Cursos d’Estiu de l’Educació Física i de l’Esport.

- Octubre. Cinquè programa de doctorat de l’INEFC de Barcelona: “Recerca a l’Activitat Física i l’Esport: Teoria i Mètodes”. Biennis 1995-1997.

- 7 d’octubre. Fa vint anys que l’INEFC de Barcelona va ser inaugurat a Esplugues de Llobregat.

- 11 d’octubre. Acte d’inauguració oficial del curs acadèmic 1995-1996 a la seu de l’INEFC Barcelona. La lliçó inaugural, “Esport i ètica”, va a càrrec del rector de la Universitat de Barcelona, Antoni Caparrós Benedicto.

- Novembre. Constitució del Col.lectiu d’Estudiants de l’INEFC de Barcelona (CESIB).

- Desembre. Publicació del fulletó Guia’t a l’INEFC.

- 16 de desembre. Celebració del sopar commemoratiu del 20è Aniversari de l’INEF de Barcelona.
- Comiat del secretari general de l’Esport i president del Consell Rector de l’INEFC, Josep Lluís Vilaseca


1996


- Gener. Amb motiu de la remodelació del govern de la Generalitat de Catalunya, l’INEFC passa del Departament de la Presidència al Departament de Cultura de la Generalitat.

- Publicació de la "Memòria Curs Acadèmic 1994-1995. INEFC".

- Eleccions a la Junta Executiva del Centre de Barcelona.

- 22-25 de març. Presència en el V Saló de l’Ensenyament, celebrat a Barcelona, on, per primer cop, l’INEFC Barcelona participa conjuntament amb la Universitat de Barcelona.

- 1 d’abril. Queda constituïda la nova Junta Executiva del Centre de Barcelona: Agustí Boixeda de Miquel, director; Pere Manuel Gutiérrez, subdirector d’Estudis de Llicenciatura i Professorat; i Hermipio Romero Largo, subdirector de Serveis.

- 21 de juny. Acte de comiat de la 15aa promoció de llicenciats en Educació Física de l’INEFC Barcelona

- 1-5 de juliol. Celebració dels IV Cursos d’Estiu de l’Educació Física i de l’Esport

- Setembre. Participació d’una delegació de l’INEFC Barcelona, encapçalada pel professor Joan Carles Burriel, al curs intensiu Erasmus del grup de Gestió esportiva de la Xarxa Europea d’Instituts de Ciències de l’Esport, celebrat a Montpellier (França), al mateix temps que el Congrés europeu de gestió esportiva. Des d’aquest moment, i fins a l’actualitat, l’INEF de Catalunya participa regularment en aquesta trobada, que es realitza a diversos països europeus.

- 22 d’octubre. Acte inaugural del curs acadèmic 1996-1997 a la seu de l’INEFC Lleida. La lliçó inaugural, “L’esport com a cultura”, va a càrrec del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i president del Consell Rector de l’INEFC, Joan Maria Pujals Vallvé.

- 5 de novembre. Conferència del professor Bruce KIDD: “L’atleta i l’olimpisme al final del segle XX”, a la sala d’actes de l’INEFC de Barcelona, dins del marc del conveni de col.laboració entre el Centre d’Estudis Olímpics i de l’Esport i l’INEFC.1997


- Febrer. Homenatge al Dr. Josep Estruch Batlle dins de la 1a Jornades d’Alimentació i Esport, a l’INEFC de Barcelona.

- Març. Publicació del núm. 47 de la revista Apunts. Educació Física i Esports. Canvi a la direcció de la revista. El nou director és el professor Javier Olivera Betrán.

- 13 de juny. Comiat de la 16aa Promoció de Llicenciats en Educació Física de l’INEFC de Barcelona.

- 30 juny – 4 de juliol. Celebració de les V Cursos d’Estiu de l’Educació Física i l’Esport.

- Juliol. Publicació del llibre El que pensava en Josep Pla de l’Esport, del Dr. Ramon Balius Juli

- Octubre. Inauguració del curs acadèmic 1997-1998 al centre de Barcelona. Lliçó inaugural “La persona com a harmonia de pensament, cos i expressió”, a càrrec de l’actriu Àngels Gonyalons.

- S’inicia la implantació del nou Pla d’Estudis de Llicenciatura en Ciències de l’Activitat i l’Esport (CAFE)

- Desembre. Publicació del núm. 50 de la revista Apunts. Educació Física i Esports. Un número que recull una petita història de les vicissituds de la revista des dels seus inicis i, paral•lelament, descriu alguns trets de la història de l’INEFC.


1998


- 11 de febrer. Resolució conjunta de les universitats de Barcelona i Lleida, per la qual s’ordena la publicació del Pla d’Estudis corresponent al títol de Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, que s’imparteix a l’INEFC, adscrit a aquestes universitats.

- 11 de març. Publicat al BOE, número 60, pàgina 8516, el nou Pla d’estudis de l’INEFC corresponent al títol oficial de Llicenciat en Ciències de l’Educació Física i de l’Esport.

- 25 de juny - 3 de juliol. Celebració de les VI cursos d’estiu de l’Educació Física i de l’Esport.

- 5 d’octubre. Lliçó inaugural del curs acadèmic 1998-1999 al centre de Lleida a càrrec de l’entrenador del primer equip d’handbol del FC Barcelona, Valero Rivera.

- 12-22 de novembre. Celebració a la seu de l’INEFC de Barcelona del “VII Congrés Mundial d’Esport per a Tothom”, patrocinat pel C.I.O.


1999


- 4-8 de maig. Celebració, a les seus de l’INEFC dels centres de Barcelona i Lleida, del “XII Congrés Mundial de l’Activitat Física Adaptada”de la (International Federation of Adapted Physical Activity (IFAPA).

- 3-9 de juliol. Celebració de les VII Cursos d’Estiu de l’Educació Física i l’Esport.

- Octubre. Sisè programa de doctorat de l’INEFC Barcelona: “Activitat Física i Esport”. Biennis 1999-2001 i 2001-2003.

- 6 d’octubre. Lliçó inaugural del curs acadèmic 1999-2000, “Esport, l’espectacle més gran del món”, a càrrec de l’editor del Diari Sport, Josep M. Casanovas, a la seu de l’INEFC de Barcelona.

- Novembre. Jordi Vilajoana i Rovira és nomenat nou conseller de Cultura.


2000


- 1 de gener. Trasllat de la Secretaria de la Xarxa Europea d’Instituts de Ciències de l’Esport a la Universitat d’Odense, amb el suport del “National Olympic Commitee” i la “Sports Confederation” de Dinamarca.

- 3-7 de juliol. Celebració de les VIII Cursos d’Estiu de l’Educació Física i l’Esport.

- 7 de juliol. Nomenament per part del president de la Generalitat del professor de l’INEFC Barcelona, Joan Carles Burriel Paloma, com a nou director de l’INEFC a proposta del Claustre de l’INEFC.

- 31 d’octubre. Lliçó inaugural del curs acadèmic 2000-2001, “Les organitzacions esportives i el nou mil.leni: canvis i reptes”, a càrrec del professor Trevor Slack de la De Montfort University (Anglaterra), a la seu de l’INEFC Barcelona.


2001


- Gener. Comença l’oferta de formació no presencial de l’ INEFC-Mèdia, campus virtual de l’esport de la UB Virtual (formació no presencial de la Universitat de Barcelona).

- 9 de febrer. Creació del Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya.

- 22-25 de març. Participació, per primer cop, de l’INEFC de Barcelona amb un estand propi en el XI Saló de l’Ensenyament celebrat a Barcelona.

- 25 d’abril. Conferència - Sopar “Sostenibilitat dels equipaments esportius”. Acte programat amb motiu de la celebració del 25è aniversari del centre de Barcelona.

- 4 de maig. “6è. Simposi Estatal de les Ciències, Activitats i Esports Gimnàstics”, celebrat a l’INEFC de Barcelona amb motiu del 25è. aniversari del centre.

- 3-6 de maig. L’INEFC de Barcelona organitza la 8a. Gimnastrada Interinefs de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, dins del marc de la celebració del seu 25è. Aniversari.

- 10 de maig. Conferència - Sopar “La competició en edat escolar: experiències i noves propostes en els esports individuals”. Acte programat dins de la celebració del 25è. aniversari.

- 29 de maig. El rector de la Universitat de Barcelona, Antoni Caparrós Benedicto, mor d’una aturada cardíaca.

- 1 de juny. Acte de comiat de dues promocions: 20a. Promoció de Llicenciats en Educació Física i 1a. Promoció de Llicenciats en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, a l’INEFC de Barcelona

- 7 de juny. En el marc de la celebració del 25è Aniversari, Conferència – Sopar: “El perfil del llicenciat d’Educació Física en els nous centres de condicionament físic”.

- 2-6 de juliol. Celebració dels IX cursos d'estiu de l’Educació Física i de l’Esport.

- 2-6 de juliol. “Mostra d’Art Gràfic”: Cartells del Consell Català de l’Esport (1924-1936); El vell i bell esport de la pilota oval; i mostra de cobertes de la revista Apunts. Educació Física i Esports. Una mostra programada dins dels actes de celebració del 25è aniversari del centre de Barcelona.

- 4 de juliol. “Infància i rendiment esportiu”. Conferència - Sopar organitzat dins dels actes de celebració del 25è. aniversari del centre de Barcelona.